De twee Bossche bedrijven slaan de handen ineen om Nederland enthousiast over de geitenbok te krijgen. Brabantsche Worstenbroodjes groeide de afgelopen jaren uit tot een lokale favoriet; bekend van de kwaliteit van hun product (Bourgondisch Starter Award 2017) en hun voorliefde voor experimentele recepten zoals met asperge of 100% plantaardig. Ook De Lekkere Man is de afgelopen twee jaar steeds vaker zichtbaar in het Bossche straatbeeld op bijvoorbeeld Theaterfestival Boulevard en de Tramkade. De chef van De Lekkere Man, Jorn Verhoof, ontwikkelde het recept met het seizoen in zijn achterhoofd: “Het is een mooi toegankelijk, enorm smaakvol en ultiem herfstbroodje geworden”.
Waarom geitenbok?
Per jaar worden in Nederland een kleine 100.000 geitenbokken geboren, deze worden echter in Nederland niet gegeten. Ze zijn een ‘bijproduct’ van geitenmelk (en geitenkaas dus). De dieren zijn van een ras dat speciaal gefokt is om heel efficiënt melk te produceren. Met dat levensdoel is de geboorte van een vrouwtje feest en de geboorte van een mannetje teleurstellend. Momenteel is het gangbaar dat de bokken jong worden opgehaald op het melkveebedrijf waar ze geboren zijn. In korte tijd worden ze dan afgemest op een mesterij en het vlees verdwijnt allemaal naar zuid Europa. “Het vlees is prachtig, dus waarom zouden we het niet in Nederland ook eten?” aldus Anne Reijnders van De Lekkere Man.
De Lekkere Man zet zich middels catering en productontwikkeling in om mannenvlees op de markt te brengen in Nederland. Naast geitenbok, werken ze ook met stieren en hanen. Ze werken samen met (biologische) boeren die op hun eigen erf hun mannen grootbrengen. Oktober is de slachtmaand van bokken, deze zijn allemaal afgelopen winter geboren. Ter ere van goatober is deze samenwerking tussen Brabantsche Worstenbroodjes en De Lekkere Man ontstaan. Het bokkenworstenbroodje is alleen in oktober verkrijgbaar, op de Bossche markt en in de winkels van Brabantsche Worstenbroodjes, maar ook via keilekker.nl. Zo hoef je niet de regen door om de herfst in huis te halen.