• Geitenbok bij RTV Drenthe!

  Datum: 30 oktober 2018

  Je bent geitenhouder en gebruikt voornamelijk de melk van de geiten. Wat doe je dan met de mannetjes? Vaak worden ze verscheept naar het buitenland, omdat de bokken niet nuttig zijn, of ze gaan al met zes weken naar de slacht.
  “Zonde!” zeggen geitenhouders, en daarom is het deze maand Goatober.
  Marieke en Rien Louwes hebben een biologische geitenboerderij in Ruinerwold. Op het bedrijf dartelen 800 melkgeiten, 200 lammetjes en een paar bokjes rond. Je hebt maar een paar mannetjes nodig om voor nageslacht te zorgen, dus zeggen ze: “red een bok, eet ‘m op!”Overschot aan bokjes
  “Op onze bedrijven worden natuurlijk lammetjes geboren en de helft daarvan zijn bokjes. Als we die niet opeten is er geen bestemming voor ze en komen ze bijvoorbeeld in het hondenvoer terecht. Dat vinden we zonde. Dus ga ze eten, dan kunnen wij ze langer op het bedrijf houden en dat is ook het meest duurzaam”, legt Marieke Louwes uit.
  Op je bord
  Een deel van de mannelijke geiten van Marieke en Rien Louwes wordt geslacht en geleverd aan restaurant De Huiskamer in Ansen. Daar staat het op de kaart. “We hebben een voorgerecht met bokjes ravioli en spareribs van de bok”, vertelt chef-kok Stefan Bremer. “Als hoofdgerecht hebben we een stoofpotje van geitenbok en een biefstukje, uiteraard ook van de geit.”
  Wil je het volledige artikel lezen en het filmpje bekijken? Klik dan hier.
  Dit artikel is op 24 oktober geschreven door Ineke Kemper en verschenen op de website van RTV Drenthe.