• Geitenbok in de Nieuwe Oogst

  Datum: 24 september 2018

  De Bok onderwerp van gesprek

  De hele maand oktober staat in het teken van geitenbokkenvlees. De aftrap is op donderdag 4 oktober in Den Bosch met een Goatober Diner. ZLTO roept leden op om mee te eten om het verhaal achter het geitenbokkenvlees te vertellen.

  De voorbereidingen voor de landelijke Goatober-campagne die 1 oktober officieel van start gaat, zijn in volle gang. Restaurants en slagers door heel Nederland zetten dan geitenbokkenvlees op de kaart. De organisatie is in handen van Meat the Male, een initiatief van ZLTO en FoodUp! Brabant en wordt gefinancierd vanuit het Interreg-project ‘Food Heroes’. Doel van dit drieënhalf jaar durende project is om voedselverspilling tegen te gaan.

  ‘Voor het Goatober Diner worden betrokkenen uit de keten uitgenodigd voor een geitenbokkendiner. De maaltijd combineren we met een stuk verdieping op dit thema’, vertelt Bart Kraaijvanger van ZLTO. ‘Samen eten biedt een uitstekende gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan.’
  De organisatie zou graag zien dat bij het diner geitenhouders aanwezig zijn. ‘Wie anders kan beter het verhaal achter het geitenbokkenvlees vertellen?’ vraag Kraaijvanger zich hardop af. Volgens hem is er nog wat werk aan de winkel om Nederlanders te overtuigen van de lekkere én gezonde eigenschappen van geitenbokkenvlees. ‘Bovendien zijn er maar weinig mensen op de hoogte van het feit dat de mannetjesdieren in de veehouderij overbodig zijn en al op zeer jonge leeftijd naar de slacht gaan. Maar dat kan veranderen als de vraag stijgt. Daarvoor is bewustwording noodzakelijk’.

  Vraagstukken

  Ook moeten een aantal belangrijke vraagstukken rondom de marktintroductie van de bok worden beantwoord. ‘Zowel boeren, chefs, retailers en beleidsmakers komen een verscheidenheid aan uitdagingen tegen: denk aan seizoengerelateerde productie, vierkantsverwaarding, verkrijgbaarheid voor de consument, slachtleeftijd en introductie van de nieuwe smaak. Deze uitdagingen maken we graag bespreekbaar en vertalen we naar de gerechten’, licht Kraaijvanger toe. Het diner wordt verzorgd in samenwerking met De Lekkere Man, een onderneming die als missie heeft om mannenvlees op de kaart te zetten. Steunt u als geitenhouder deze missie en wilt u uw visie delen tijdens het Goatober Diner? Het is een besloten bijeenkomst met beperkte plaatsen, dus we vragen u vooraf aan te melden via Meatthemale@zlto.nl. We rekenen geen kosten, maar komt u niet zonder u tijdig af te melden, dan zijn we genoodzaakt de kosten van het diner in rekening te brengen. Hebt u vragen over het Goatober Diner of wilt u meer informatie ontvangen over voedselverspilling van mannelijke dieren? Mail naar loeki.van.loon@zlto.nl.

  Auteur: Marieke Verbiesen

  Bron: Nieuwe Oogst