• Geitenhouderij Ter Veen

  Groningen

  Egbert en Karolien van Geitenhouderij ter Veen melken net buiten de stad Groningen zo’n 50 geiten en maken van de melk kaas, yoghurt, maar ook het steeds populairder wordende Halloumi. Naast de kaas en zuivel die ze afzetten in de regio verkopen ze ook vlees; bokjesvlees van de bokjes die elk jaar geboren worden om de melkproductie op peil te houden. De bokjes en hun zusjes lopen eerst minimaal 12 weken bij hun moeder. Daarna worden de bokjes gespeend. Tot zo’n zeven maanden groeien ze rustig op in natuurvelden rond de stad.

  Egbert en Karolien vinden het belangrijk om naast de zuivel ook het verhaal achter de bokjes te vertellen, omdat het de kringloop binnen het bedrijf kloppend maakt. “Het vlees en de zuivel blijven in de regio waar het geproduceerd; dit maakt voor ons de kring rond,” aldus Egbert.

  “Als je wil dat een geit melk produceert moet ze net als elk zoogdier eerst lammeren krijgen. Hiervan is ongeveer de helft een bokje, deze geven geen melk dus kan je er verder niks mee werd veel gezegd. Maar als je de bokjes op een gezonde manier groot brengt, heb je wel een heel mooi en gezond stukje vlees. 

  Wij kiezen ervoor om de bokjes bij de moeder te laten lopen. Dit past goed in ons systeem waarin we zo dicht mogelijk bij de natuur willen staan.”

  Op 27 oktober organiseren Geitenhouderij ter Veen en Brasserie Midi samen een Bok & Geit diner, meer info via deze link. 

  https://www.facebook.com/geitenhouderijterveen/