Nederland kent een rijke historie in de zuivelindustrie. De Nederlandse geitensector groeit mee met de vraag naar geitenkaas, yoghurt en melk. Om de melkproductie bij de geiten op gang te houden, worden er lammetjes geboren. Alleen, in de helft van de tijd is dit een bokje. Omdat bokjes geen melk geven, hebben ze momenteel weinig tot geen waarde. Op dit moment worden er 60.000 tot 70.000 bokken per jaar geboren in NL.
Aanvankelijk werden ze, amper 4 weken oud, vervoerd naar Zuid-Europa, waar geitenvlees een ware delicatesse is. Tegenwoordig vertrekt een deel geslacht naar het Zuiden.
De resterende bokken worden als ze een week oud zijn, verwerkt tot dierenvoer. Jammer genoeg worden de bokjes in Nederland nog steeds gezien als restproduct terwijl geitenvlees één van de meest gegeten en gewaardeerde vleessoorten ter wereld is!
Vanuit de geitensector is er veel aandacht voor dit probleem. Eén van de ontwikkelingen is dat de melkgeiten niet elk jaar hoeven te lammeren om de melkproductie op gang te houden, wat zorgt voor minder ongewenste bokjes.
De rest krijgt nu bij steeds meer boeren een fijn leven totdat ze 4 tot 5 maanden oud zijn. Dit gebeurt nu alleen nog op hele kleine schaal. Door meer bekendheid aan het vlees te geven, maken we het mogelijk dat meer boeren hier aan mee gaan doen. We hopen dat uiteindelijk alle Nederlandse bokjes op het bord belanden en we hiermee niets verspillen.
Lees hier meer over de eigenschappen van het vlees.