• Gegrilde rib van jong geitenvlees met wilde knoflookpesto

  informatie

  Bereidingstijd: 1,5 uur

  Aantal personen: 2 personen

  Ingrediënten

  Vlees
  Een rek van 6 ribben van een jonge geit (verwijder het vetgedeelte)
  10 milliliter olie voor het bestrijken
  zout en peper naar smaak

  Pesto
  150 milliliter olijfolie
  100 gram wilde knoflookbladeren
  75 gram rauwe walnoten
  100 gram geraspte Parmezaanse kaas
  Sap van een halve citroen
  Zout en peper naar smaak

  Bereidingswijze

  Dit recept is afkomstig van Thérèse Gaughan, een voormalige chef en afkomstig van een Ierse familie bestaande uit slagers en agrariërs. Nu woont ze al sinds lange tijd in Nederland en probeert haar vlees direct van kleinschalige boerderijen te kopen. Thérèse maakt zich sterk voor het promoten van geitenbokken vlees zodat mensen hiermee in aanraking komen. Daarnaast heeft ze ruimschootse ervaring in het koken met geitenvlees. Op haar website Kitchen Exile vindt je verschillende recepten, een overzicht van haar kookboeken, en reviews van verschillende producten en bedrijven. En op haar Twitter en Facebook pagina blijf je op de hoogte van haar updates en activiteiten! Benieuwd waar je geitenvlees kan kopen? Kijk dan hier.

  Thérèse over het recept:
  Jong geitenvlees heeft een soortgelijke smaak als lamsvlees, maar persoonlijk vind ik het vlees meer smaak en textuur hebben en daarnaast is het ook magerder vlees. De pesto bestaat uit rauwe walnoten die een heerlijke romige textuur aanbrengen, en de wilde knoflook die een prettige lichte smaak heeft die goed samengaat met de gegrilde geit.

  Bereiden van het vlees

  Bereiden op de barbecue
  Prepareer je barbecue voor direct gebruik met de gietijzeren bakplaat op 180 graden Celsius. Bestrijk de rib met olie en breng op smaak met zout en peper. Plaats de rib op de bakplaat en laat drie minuten bakken totdat deze een mooie donkere korst heeft. Draai dan de rib om en doe hetzelfde voor de andere kant. Laat dan de rib rechtop staan en bak de onderkant voor nog eens drie minuten.

  Wanneer je het vlees graag ‘rare’ wilt hebben kook dan voor negen tot vijftien minuten met een kerntemperatuur van 49 tot 54 graden Celsius. In het geval dat de rib vrij groot is zal het ook iets langer duren voordat je de goede kerntemperatuur bereikt. Wanneer je de rib langer wilt koken is het beter om de rib in een gietijzeren pan met zware bodem te plaatsen en te bedekken met folie.

  • Rare: 9 – 15 minuten met een kerntemperatuur van 49 tot 54 graden Celsius
  • Medium rare: 18 minuten met een kerntemperatuur van 54 tot 60 graden Celsius
  • Medium: 22 minuten met een kerntemperatuur van 60 tot 66 graden Celsius

  Plaats daarna de rib op één kant en laat deze rusten voor tien minuten op een warme plek.

  Bereiden in de oven
  Voordat je dit rib gaat bereiden in de oven, bestrijk deze dan met olie en breng op smaak met zout en peper. Bak dan de rib in een pan op hoog vuur totdat alle zijdes een mooie donkere korst hebben. Plaats de rib in de oven op 180 graden Celsius en volg de instructies die boven staan beschreven met betrekking tot welke manier je deze gebakken wilt hebben.

  Bereiden van de pesto
  Doe alle ingrediënten, behalve de zout en peper, in een blender en meng deze totdat je een mengsel krijgt met een grove textuur. Breng deze op smaak met zout en peper.