• Geit gebraden gedurende zeven uur met ras el hanout

  informatie

  Bereidingstijd: 2 dagen

  Aantal personen: 4 personen

  Ingrediënten

  Ingrediënten vlees
  2 kilogram geitenschouder of – been
  100 milliliter yoghurt
  10 milliliter olie
  Sap van één citroen
  Zout om te kruiden

  Ingrediënten Ras el hanout
  15 gram komijnzaad
  15 gram korianderzaad
  1 theelepel kaneel
  5 groene kardemom peulen
  1 zwarte kardemom peul
  1 hele noodmuskaat
  1 blad foelie
  1 theelepel zwarte peperkorrels
  5 kruidnagels
  5 gram gedroogde kurkuma
  15 gram paprika
  5 gram chilivlokken
  5 gram gedroogde gember
  5 gram fenegriekzaden

  Bereidingswijze

  Dit recept is afkomstig van Thérèse Gaughan, een voormalige chef en afkomstig van een Ierse familie bestaande uit slagers en agrariërs. Nu woont ze al sinds lange tijd in Nederland en probeert haar vlees direct van kleinschalige boerderijen te kopen. Thérèse maakt zich sterk voor het promoten van geitenbokken vlees zodat mensen hiermee in aanraking komen. Daarnaast heeft ze ruimschootse ervaring in het koken met geitenvlees. Op haar website Kitchen Exile vindt je verschillende recepten, een overzicht van haar kookboeken, en reviews van verschillende producten en bedrijven. En op haar Twitter en Facebook pagina blijf je op de hoogte van haar updates en activiteiten! Benieuwd waar je geitenvlees kan kopen om dit recept te maken? Kijk dan hier.

  Thérèse over geitenvlees en het recept
  Geit is een zeer onderschatte vleessoort, en je zou kunnen zeggen dat het een verworven smaak kan zijn. De oorspronkelijke smaken zijn vergelijkbaar met lamsvlees, maar geit heeft een sterkere smaak wanneer het ouder wordt. Ik vind dat het goed samengaat met sterkere kruidenaroma’s in dit geval. De jongere geit kan ongeveer hetzelfde worden behandeld als lamsvlees voor recepten.

  Met dit recept moet je jezelf een paar dagen geven voor het prepareren en marineren, en het duur ook een dag om het te koken. Gelukkig is het niet een van die recepten waarbij je moet blijven controleren, dus plaats het gewoon in de barbecue of oven, zorg voor een constante temperatuur, en laat het zijn werk doen.

  Bereidingswijze vlees
  Wrijf het vlees helemaal in met olie. Meng dan 30 gram van de ras el hanout met de yoghurt en bestrijk dit mengsel over de geit totdat het gehele vlees bedekt is. Laat het vlees 12 uur marineren. Voordat je het vlees gaat bakken, breng het dan op smaak met zout en peper.

  Mijn voorkeur gaat uit naar het bereiden op een barbecue, deze prepareer ik dan voor indirect koken op 110 graden Celsius. Plaats dan de geit op de barbecue met een lekbak eronder en kook gedurende zeven uur. Voor het bereiden in de oven, stel deze in op 110 graden Celsius (voor ventilator), of 120 graden Celsius (voor normaal). Zodra de geit gaar is laat je deze een uur rusten voordat je hem serveert.

  Zelf serveer ik het gerecht graag met een salade van tzatziki en rode biet, wortel, sinaasappel en komijn.

  Bereidingswijze Ras el hanout
  Doe alle kruiden in een pan, met uitzondering van de gember, kurkuma en paprika. Bak deze op een matig vuur gedurende vijf minuten. Doe deze dan in een vijzel of stamper, of gebruik een koffiemolen om deze tot een fijn poeder te vergruizen. Wanneer de poeder eenmaal is gemaakt voeg je de gember, kurkuma en paprika toe en meng je het geheel. Dit portie is voldoende om het recept nogmaals te maken en in een luchtdichte verpakking zal deze gedurende maximaal twee maanden goed blijven.