• Tagine van geitenschenkel en kweepeer

  informatie

  Bereidingstijd: 3,5 uur

  Aantal personen: 4 personen

  Ingrediënten

  Voor het vlees

  4 geitenbokschenkels

  1 theelepel zout

  2 tomaten zonder vel, gepureerd

  2 gesnipperde uien

  3 tenen knoflook, geperst

  50 gram gesmolten boter

  Mespunt gedroogde chilivlokken

  1 theelepel komijnpoeder

  1 theelepel korianderzaadpoeder

  1 theelepel gemberpoeder

  1 kleine kaneelstok

  Bos verse koriander

  350 ml warme bouillon met daarin 10 saffraan draden

   

  Voor de kweeperen

  2 kweeperen, geschild en in kwarten

  6 eetlepels rozijnen

  50 gram honing

  Halve theelepel kaneelpoeder

  1 eetlepel boter

  Bereidingswijze

  1. Doe het vlees in een kom en doe daarbij: zout, tomaten, uien, gesmolten boter en kruiden. Mix het en dek het vervolgens af. Laat het een paar uur staan om in te trekken.
  2. Doe het gemarineerde vlees in een grote pan en bak het in 20 minuten op een gemiddelde hitte, zonder de pan af te dekken. Draai het vlees regelmatig om.
  3. Scheid de koriander stelen van de koriander blaadjes.
  4. Voeg de bouillon (met saffraan) en de helft van de koriander steeltjes, toe aan het vlees. Doe een deksel op de pan en laat het gedurende 3 uur sudderen. Hou het wel in de gaten, voeg wat water toe als het vlees en de saus te droog worden.
  5. Terwijl het vlees aan het sudderen is, kun je vast wat water aan de kook brengen in een kleine pan. Voeg de honing, rozijnen en kweeperen aan toe en kook ze tot ze nét gaar zijn. Giet vervolgens af.
  6. Zodra het vlees mooi gaar en zacht is kun je het uit de pan halen. Laat de pan wel op het vuur staan en verwijder vet dat bovenop drijft. Voeg wat zout en eventueel likeur toe en doe het vlees weer terug in de pan.
  7. Verwarm 1 eetlepel boter op een gemiddelde hitte in een bakpan. Voeg de kweepeer, suiker en kaneel toe. Bak ze aan alle kanten tot ze goudbruin en mooi glazig zijn. Voeg de rozijnen toe en giet het geheel over het vlees.
  8. Serveer de schenkels met couscous en strooi wat koriander blaadjes eroverheen.

  Dit recept is afkomstig van James Whetlor. Hij heeft recent een boek geschreven: GEIT. Hierin staat alles over het waarom en hoe u geitenvlees bereiden moet. Kijk hier voor meer informatie en hier om het boek te bestellen.