Ooit al eens nagedacht over wat er gebeurt met de geitenbok? Omdat de mannetjes geen melk geven, hebben ze tot nu toe weinig tot geen waarde. Maar er worden wél 60.000 tot 70.000 mannetjes geboren…
sorry, no posts yet. Coming soon.
Goatober is een internationale campagne die ieder jaar in oktober plaatsvindt om hiermee aandacht te vragen voor de geitenbokjes. Iedereen kent wel geitenkaas of geitenmelk, helaas is geitenvlees wat minder bekend. We kennen in Nederland een rijke historie in de zuivelindustrie, ook de Nederlandse geitensector groeit mee met de vraag naar geitenkaas, -yoghurt en -melk.
Om deze geitenzuivel te produceren is er geitenmelk nodig, hiervoor moet de melkproductie bij geiten op gang gehouden worden. Dat gebeurt wanneer er lammetjes geboren worden. Echter, de helft van de tijd is dit een bokje. Omdat bokjes geen melk geven, hebben ze momenteel weinig tot geen waarde. Jammer genoeg worden deze geitenbokjes in Nederland dus gezien als restproduct, terwijl het vlees lekker en gezond is!
Wat gebeurt er nu dan met die bokjes?
Kwalitatief hoogwaardig vlees
Geitenvlees heeft ten opzichte van andere vleessoorten een lager vetgehalte, minder verzadigde vetten en is daardoor laag in calorieën. Daarnaast bevat geitenvlees veel eiwit, ijzer en linolzuur, waardoor ons lichaam minder cholesterol aanmaakt. Hierdoor past dit vlees in een gezond en gevarieerd dieet. Meer weten over het vlees? Klik hier
Eet minder, eet beter!
Geitenvlees is op heel veel verschillende manieren te bereiden. Rosé gebakken, gestoofd, geroosterd op de BBQ en daarnaast zijn alle delen van de bok te gebruiken. Nieuwsgierig geworden naar wat je allemaal kunt klaarmaken met geitenvlees? Neem dan eens een kijkje op de receptenpagina. Hier vind je ook een verkooppunt bij jou in de buurt, waar je het geitenvlees kunt verkrijgen.
Je kunt het natuurlijk ook ergens gáán eten! Onderstaande bedrijven hebben in oktober geitenbok op de kaart staan! #GOATOBER #MEATTHEMALE #LETSGOAT!
Meer weten?